Remmelt Schuuring

Remmelt SchuuringRemmelt Schuuring, 5 december 1955, Amsterdam, is geestelijk vader en initiatiefnemer van Gewoondoen. Hij werkte ruim 34 jaar in de schoonmaakbranche, waarvan meer dan 16 jaar als directeur van De Schoonmaker in ‘s-Hertogenbosch. Privéomstandigheden en zijn gezondheid hielpen hem van richting veranderen. Hij deed afstand van zijn bedrijf, bouwde zijn eigen eco-huis en maakte zijn hoofd leeg.

In 2012 ontstond het idee om anders te ondernemen, om te beginnen in de schoonmaakbranche. Remmelt richtte samen met anderen de eerste Schoongewoon coöperatie op. Inmiddels zijn ook zorgcoöperaties, genaamd Hélpgewoon, operatief. De paraplu van de coöperaties is Gewoondoen.

Hoe richt je een coöperatie van werknemers op? Hoe ga je met elkaar om? Wanneer is het genoeg? De uitgave Gewoon Doen, Ongewoon ondernemen beschrijft het gedachtegoed in twee delen. Deel I: Het verhaal van Door, over een fictieve vrouw die uitgroeit van Assepoester tot Baas van haar eigen leven. Deel II: heldere korte hoofdstukken over de praktijk van Gewoondoen werknemerscoöperaties. Remmelt schreef het boek samen met Caro Sicking. Illustraties door Marcel Koopman.

Remmelt is plotseling overleden op zondag 13 mei 2018. We verliezen in hem een vriend, een man met een warm hart en helder verstand, een bezielde rebel en een kwajongen. Kortom, we verliezen een bruisende fontein.

De Schrijver en de Schoonmaker, fictie gebaseerd op waarheid over Remmelt Schuuring & Frank van Empel

Categories:
Auteurs