Parkinson Hotel

Frank van Empel en Klein Kasba: 11 april, De Speeldoos, 19.30 uur

Gitaar spelen, Nordic Walking, yoga, acupunctuur en hersengymnastiek – twee jaar geleden is Frank gepromoveerd op duurzame ontwikkeling – zijn enkele van zijn wapens. Hoewel Parkie nog steeds aan terrein wint, is de opmars opmerkelijk traag, hetgeen erop wijst dat ‘Franky’s Method’ werkt.

Ongrijpbare schaduw
De uitgave Parkinson Hotel -bijna een dichtbundel- gaat over een man die zich herbergier voelt van één gast, een ongenode geniepige parasiet die voortdurend op de loer ligt om eigenaar Franky uit zijn evenwicht te duwen. Zijn naam is ‘Parkie’, zijn identiteit is de ziekte van Parkinson. Frank van Empel geeft in een dialoog weer hoe hij dagelijks strijd voert tegen de ongrijpbare schaduw in hem.

We leren Parkie kennen als een verslindend beest dat lichaam en geest van zijn gastheer probeert over te nemen. De tremor, stijfheid, gebogen houding, traagheid en andere motorische ongemakken zijn de meest bekende symptomen van ‘Parkinson’. Minder bekend zijn bijvoorbeeld het extreem snelle reactievermogen wanneer iets onverwachts gebeurt, of de depressies en paranoïde gedachten die opdoemen als Parkie de overhand krijgt.

Aanval
Een volgende aanval op de ongenode gast wordt momenteel voorbereid. Frank zal een Deep Brain Stimulation (DBS) operatie ondergaan. Hierbij worden elektroden in zijn hersenen geplaatst die Parkie een opdonder geven als hij weer eens lastig wordt. Waarschijnlijk verdwijnen veel fysieke ongemakken door de elektrische aanpak, die in tegenstelling tot de chemische (medicijnen) aanzienlijk minder bijwerkingen heeft.

De plot van het boek berust op werkelijkheid en op het steeds beter begrijpen van de ziekte. Franky en Parkie huizen in hetzelfde lichaam, maar zij zijn verschillend. Het helpt als je weet dat je met Parkie te maken hebt, en niet met Frank, wanneer bepaalde symptomen de kop op steken. Dat helpt Frank en dat helpt de kinderen en zijn partner in leven en werk.

Redactie Het Klaverblad, Vught, 10 april 2015

Bestel Parkinson Hotel voor € 10,50

Categories:
Recensies