Mongi Farhani

Mongi FarhaniCineast, op zoek naar vrede en rechtvaardigheid. Sinds de Jasmijn Revolutie in zijn land van herkomst is Farhani teruggekeerd naar Tunesië. Hij richtte Tunisian Dream, film en documentaire producties, op. Zijn laatste film met Nederlandse ondertiteling is Al-Sharara, het Lont, over de revolutie. De trailer staat hier.

Farhani is tevens nauw betrokken geweest bij het ontstaan van ‘Asfour, over verraad‘, door Caro Sicking. De roman speelt zich af tegen de achtergrond van de eerste vrije verkiezingen na de val van het regiem Ben Ali.

Hij heeft in diverse projecten met Kasba en Studio nonfiXe samengewerkt. Onder andere de clip van de song Nabina, Peace for everyone.

Mongi Farhani is geboren in 1968 in El Kef een klein stadje in een land met een rijk verleden,het land van Carthagers, Grieken, Romeinen, Berbers en Arabieren, Tunesië.

Zich realiserend wat er in zijn omgeving  afspeelde en bewust van de invloed die het verleden heeft op het nu, koos Farhani voor een literaire studie.

Gedreven door  zijn drang om misstanden aan de kaak te stellen, vertrok hij naar het Europese vaste land.

In Italië studeerde hij theaterwetenschappen om uiteindelijk in 1995 in Nederland zijn nieuwe thuis te vinden.

Mongi  Farhani filmt, produceert documentaires, schrijft gedichten en maakt schilderijen.

In Nederland werkte hij als freelance filmmaker  voor o.a. de NMO, de NIO en Omroep Brabant. Eind 2008 richtte hij de nieuwe  de jongerenomroep ‘Overzuidelijk’ in  Boxtel op.

Verder is Mongi Farhani de bedenker van de cartoons MIM&EM die hij samen met cartoonist Maarten Melis tekent om mensen bewust te maken over zaken als integratie, wereldvrede, zinloos geweld enz..

Met zijn werk probeert hij een brug te slaan tussen het westen en de Arabische wereld  met humor en de nadruk op wat mensen verbindt.

De korte film ‘Geraakt’, die de journalist & critics award van het Arab Filmfestival 2010 in Rotterdam won, is een goed voorbeeld hiervan. ‘Geraakt‘ ging op 8 juli 2009 in première in de Verkadefabriek in Den Bosch. TV première op zondag 11 juli 2010 om 14.30h, Nederland 2.

Categories:
Auteurs