Frank Geluk is terug

De pijn van een straaljager die door zijn hoofd trok is Parkison-patiënt Frank van Empel uit Vught alweer vergeten.

Tom Tacken, Brabants Dagblad, 02 mei, 2015

VUGHT

Na jaren van trillen dansen de vingers van Frank van Empel weer over het toetsenbord.

Met twee gaatjes in zijn hoofd, maar de rust terug in zijn lijf kan de 60-jarige Vughtenaar zijn creativiteit als schrijver en journalist weer aan gaan boren.

Parkinson plaagt Van Empel al twintig jaar, maar sinds vorige week vrijdag is de ziekte in het defensief gedrongen. Van Empel is in Gent door een neurochirurgisch team succesvol onderworpen aan ‘deep brain stimulation. Hij draagt voortaan een kastje in zijn lijf, dat via een draadje langs zijn oor verbonden is aan elektroden in zijn hersenen. Die kunnen de tremor van Parkinson aan banden leggen.

Hij maakte de acht uur durende operatie bij volle bewustzijn mee. Ze willen je spraak kunnen controleren. Zo af en toe moest ik van tien tot nul tellen. Bij het boren in mijn schedel voelde het alsof een straaljager door mijn hoofd trok. Het deed ook flink pijn, maar dat ben je zo vergeten. Het effect is echt geweldig. Ik praat ook weer veel sneller. Enige nadeel is dat ik met dat kastje in mijn lijf niet meer kan keepen. Je kunt de tegenstander moeilijk verbieden op doel te schieten. Misschien is yoga iets voor me.

Van Empel, die voor de operatie zijn verhaal deed in het Brabants Dagblad, heeft spijt dat hij de operatie niet eerder uit liet voeren. Ik had vijf jaar langer kunnen schitteren. Ach, dat doet aan mijn vreugde nu niets af.

Zoals hij het op zijn blog schrijft: Ik mag mijn naam veranderen in Frank Geluk.

onderschrift foto: Vlak voor zijn operatie publiceerde Frank van Empel een boek over zijn ziekte: Parkinson Hotel. Door Deep brain stimulation heeft hij Parkie in het defensief weten te dringen.

Bestel Parkinson Hotel voor € 10,50

 

 

Categories:
Recensies