Geraakt, film door Mongi Farhani

‘Geraakt van Mongi Farhani uit Boxtel won de Journalisten en Critici Award voor beste korte film van het Arab Filmfestival 2010 in Rotterdam.

Zondag 11 juli was de televisie première op Nederland 2, om 14.30h.

Geraakt is een persoonlijk en integer verhaal van een Tunesische man die twintig jaar geleden naar Europa emigreerde. Hij trouwde een Nederlandse vrouw en samen kregen zij een zoon. Farhani laat in zijn film zien hoe kleine, ogenschijnlijk onschuldige, gebeurtenissen leiden tot absurde situaties die vooroordelen voeden. De beelden spreken. Je kunt een still uit elk fragment maken en de compositie is als van een schilderij. Het eigenlijke onderwerp van Geraakt, is discriminatie en de impasse waarin de Nederlandse samenleving beland is: moslim or no moslim, that’s the question. Alsof dat er toe doet als mensen van hart tot hart met elkaar praten. Geraakt roept op tot dialoog. De film begint met een gedicht.

Geraakt

Ik ben een dichter uit het verre zuiden,

Bol van zon, zand en wilde wind.

Ik reisde naar het verre noorden.

Ik verlangde naar een frisse wind.

Nu, 20 seizoenen later, heb ik het koud gekregen.

In de warme ogen van mijn geliefde, zie ik steeds meer

donkere wolken.

In haar prachtige tulpen ruik ik steeds meer haat.

Ik zei: “waarom?”

Ze gaf geen woord.

Maar in haar ogen las ik angst en 1001 vragen.

Een trotse Moslim die van haar houdt, roept bij haar na die ene

dag tussen 10 en 12 september toch veel vragen op.

En omdat haar koude ijs al gesmolten is op mijn warme zand,

Is mijn geliefde zwanger van een nieuwe soort tulp

En ik van de kou..

Kortom, ik ben geraakt..

Mongi Farhani

Oorspronkelijk bericht stond op nonfiXe, 5 juli 2010

Details:

19 januari 2015
Categories:
Films & Music by affiliated artists
Tags:


   " ">