Al Sharara, film door Mongi Farhani

Al Sharara, het Lont, van Mongi Farhani is een reportage over het begin van de volksopstand in het Midden Oosten: in Sidi Bouzid, Tunesië, stak de jonge groenteverkoper Mohamed Bouazizi zichzelf in brand en ontketende daarmee een revolutie. Een kleine daad van verzet leidde tot grote opstanden in het Midden Oosten.

Farhani ging terug naar zijn geboortestreek in het land dat hij twintig jaar geleden moest verlaten, op de vlucht voor de dictator die nu zelf gevlucht is. Het land was in oproer, de mensen waren bang, boos, opgewonden. Farhani sprak met de nabestaanden, vrienden en jonge revolutionairen, vakbondsleiders en advocaten. ‘Wij strijden niet voor voedsel. Wij strijden voor waardigheid en vrijheid’, zegt een van de geïnterviewden in de documentaire.

Het was ook in januari 2011 nog gevaarlijk om op straat te filmen. Dat is precies wat Al Sharara uitdrukt. Al Sharara is geen volbloed documentaire, noch 100% actualiteit. Ze is moeilijk in een hokje te stoppen.

Het is tijd dat we de hokjes afbreken, vindt Farhani. ‘Ik wil mensen laten zien wat er echt aan de hand is. Reality soaps zijn booming business omdat de kijkers het ‘gemaakte’ beu zijn. Reality soaps zijn echter ook gemaakt. Al Sharara is echt!’

Het echte, chaotische leven te midden van een revolutie waar hoop, wanhoop, verdriet en armoede een vuil spel spelen. De mensen in de film schreeuwen, zijn niet te stoppen, willen zich eindelijk uiten. Al Sharara gaat over het moment na de berusting. Zo’n moment stroomt niet, het hort en stoot. Dat maakt de film tot een waardevol document. Ze geeft een nieuw beeld van een deel van de Arabische wereld, ze toont dat moslims mensen zijn van vlees en bloed en draagt bij aan de tolerantie tussen mensen. Het is een film die blijft hangen, beelden die terugkomen in je hoofd, lang nadat je ze zag.

Trailer Al Sharara

Al Sharara opende het Arabisch Filmfestival in Rotterdam op 7 september 2011

Mongi Farhani bracht in 2010 de film Geraakt uit. Geraakt won de journalisten en critici award van het Arab filmfestival 2010, Rotterdam.

Oorspronkelijk bericht op nonfiXe, 15 maart 2011

Details:

20 januari 2015
Categories:
Films & Music by affiliated artists
Tags:


   " ">