Frank van Empel

Frank van Empel profielFrank van Empel (Tilburg,1954) studeerde economie aan de Katholieke Hogeschool, Tilburg. Na zijn doctoraal scriptie over onevenwichtigheid in de economie, werkte hij als politiek en economisch redacteur bij ondermeer de Haagse Post, Elsevier en NRC Handelsblad.

Frank is zelfstandig schrijver sinds 1995 en publiceerde ondermeer: ‘Eigen Doel’, ‘Eurodenken’, ‘Wegen naar Verandering’ en ‘Beleef 2030, vier toekomst scenario’s voor de energiewereld’.

In 2012 promoveerde hij samen met Martin Bakker aan de Erasmus Universiteit, Rotterdam. Titel: Allemaal Winnen, regionale duurzame ontwikkeling (ecolutie). De provincie Brabant diende als praktijkcasus. De populaire uitgave getiteld Allemaal Winnen, naar een Andere Wereld, is geïllustreerd door Barend van Hoek.

Najaar 2013 publiceerden Caro Sicking en Frank JES! Towards a Joint Effort Society, een nieuw politiek engagement model. 2014: Essay ‘De Terugkeer van de Mens in de Stad’ in Het Nieuwste Brabant, multimediaal project over de ontwikkelingen in Brabant, eveneens met Caro.

In het voorjaar van 2015 verscheen Parkinson Hotel, dialoog van een man met zijn ongenode gast. Franky en Parkie bekvechten om de hegemonie over Franks lijf en geest. Frank begon tevens een gelijknamige blog.

In Parkinson Hotel 2 Boodschappers van De Dood vervolgt Frank de bijtende conversatie met Parkie.  De laatste heeft inmiddels gezelschap gekregen.

Frank en Caro hebben samen vijf kinderen en richtten Stichting Afrisina op ter ondersteuning van Ethiopische jongeren in Europa. Naast de online platforms nonfiXe the power to differ en Ecolutie be the change, richtten ze Studio nonfiXe op in 2010. Sindsdien voeren ze samen met anderen projecten uit, zoals ‘Parkinson Hotel, van, voor en door mensen met Parkinson en hun naasten’ en ‘DeDooieKunstenaar, het dilemma der erfgenamen’.

Klik hier voor het gesprek tussen Leonoor van Dam en Frank van Empel over schrijven, Ischa Meijer, wandelvoetbal en Parkinson. Lochal Tilburg, zomer 2022. Omroep Tilburg, 360°Boeken.

Categories:
Auteurs