Broeders in de muziek

Van der Westen broers delen liefde voor Americana

TILBURG – Broers samen in een band? Dat gaat vaak mis. Niet bij de uit Tilburg afkomstige broers Eric en Dieter van der Westen. ,,We hebben heel veel lol samen.”

Gerrit van den Hoven, Brabants Dagblad, 03.05.2018 

Ooit leken de broers Van der Westen mijlenver van elkaar verwijderd. Eric (54), de oudste, was bassist in tal van jazzbands en Dieter (43) baste in de Marokkaans-Nederlandse band Kasba. Maar langzaam naderden ze elkaar. Ze troffen elkaar in de liefde voor Amerikaans georiënteerde muziek. Eric sloeg met zijn band A Travellers Tale bijvoorbeeld richting J.J. Cale in, Dieter maakte onder zijn eigen naam solo-albums geïnspireerd door Amerikaanse singer- songwriters.

Nu zijn ze samen. In de band van Dieter. Eric bas, Dieter gitaar en zang. Eric: ,,We hebben elkaar altijd heel goed gevolgd hoor. Ik ging altijd naar zijn bandjes kijken.” Dieter: ,,Het eerste concert dat ik hoorde en zag was op het Paulus Lyceum in Tilburg toen ik een jaar of zeven, acht was. Dat was een optreden van de band van Eric.”

Ze groeiden beiden op in Tilburg aan wat toen nog de rand van de stad was. De saaie wijk Wandelbos. Eric luisterde er naar rockbands als Deep Purple en begon als gitarist. Toch, tot een muzikale opvoeding van zijn jongere broer kwam het aanvankelijk niet. ,,We schelen elf jaar. Toen Dieter serieus met muziek begon, was ik het huis al uit. Hij steunde wat dat betreft meer op de broer die tussen ons in zit.” Eric lacht: ,,Nog een wonder dat hij een goede muzikale smaak ontwikkelt heeft.” Dieter: ,,Ik luisterde in het begin naar Bertus Staigerpaip en Normaal.” Maar Eric gaf Dieter wel zijn eerste gitaarlessen. Eric: ,,Ik leerde hem Smoke on the Water van Deep Purple. Dieter: ,,Mijn eerste gitaar kreeg ik van Eric. Ik heb ‘m nog steeds.”

Me and You

Ze zitten tegenover elkaar in de Tilburgse werkruimte van Eric. De directe aanleiding is het album Me and You dat Dieter onder de naam Dieter van der Westen Band net heeft uitgebracht. Een fraai klinkend album, door producer Mickey Smid, bekend van zijn werk voor My Baby, lekker ruimtelijk opgenomen. Tien songs staan erop, negen van Dieter plus een traditional over de gangster Jesse James. Fijne nummers die Amerikaans klinken, gortdroog opgenomen met een huppelende banjo, galopperende gitaren, strakke shuffleritmes en soms een melancholische viool. Americana, maar ook stompende funk en een rocksong (Where I belong) die een beetje aan Red Hot Chili Peppers doet denken.

Dieter: ,,Ik zag mijn eigen liedjes als een nevenproject. Twee jaar geleden had ik er tien liggen en die heb ik opgenomen, dat was mijn tweede album Old Oak Tree. Jerome Williams, eigenaar van het boekingskantoor Earth Beats, hoorde dat album. Hij is zelf Amerikaan en hij zei dat hij mij wel wilde boeken. In Nederland hoorde hij zelden zulke goede Americana, zei hij. Nou, hij zit in de jury van de Womex; een grote organisatie voor wereldmuziek, hij boekt heel veel buitenlandse bands dus dacht ik, als hij dat vindt, dan moet ik het voor het volgende album eens goed gaan aanpakken. Toen heb ik Eric gebeld.”

In geen tijd hadden beide broers een pracht van een band bij elkaar. Eric kende Aron Raams, gitarist van Gare du Nord met wie hij in A Travellers Tale had gespeeld. Drummer Gijs Anders van Straalen, de drummer van Wouter Hamel kende bijna alle Amerikaanse traditonals. Dobro en banjospeler Joost Abbel had ook al vaker gespeeld met Eric.
,,Er zat meteen een klik in de groep”, stelt Eric. Dieter zegt: ,,Ik vind het belangrijk dat iedereen zijn invloed heeft. Iedereen heeft heel veel vrijheid gekregen en dat werkte heel goed.”

Kasba

Beide broers zijn full-time muzikanten. Werkers ook. Eric ging na een periode waarin hij experimenteerde in allerlei bandjes naar het conservatorium in Tilburg. ,,Onze vader had niks met muziek. Hij was belastinginspecteur en gek van voetbal. Als ik ik per se de muziek in wilde, moest ik een goede opleiding gaan doen, vond ’ie. Op het conservatorium ontdekte ik de vrijheid van de jazzmuziek. Zo kwam ik in de jazz terecht. Maar ik ben geen traditionalist, ik ben altijd mijn eigen muziek blijven maken.” Hij speelde onder anderen met Paul van Kemenade en Jasper van ’t Hof en had met Hans Timmermans een band waarmee hij elektronische dancemuziek maakte: E-Quad. Nu heeft de bassist zijn eigen Eric van der Westen Private Time Machine (,,Led Zeppelin met blazers”) en speelt hij in de groep van de veelzijdige Martin Fondse. Met Dieter deelt hij ook een grote belangstelling voor niet-Westerse muziek. Het leverde hem een plaatsje op in de band van de Sezen Aksu, de ‘koningin van de Turkse pop’. Daarmee speelde hij voor volle zalen. Eric: ,,Het is gestopt net voor de coup in Turkije in 2016. Sezen wilden een periode van rust. Ze is 65 en heeft al veertig jaar uitputtend getoerd.”

Dieter kwam terecht in het deels Marokkaanse, deels Nederlandse Kasba, een band uit Boxtel die rond 2000 doorbrak. Hij is er bassist en componist en doet de zakelijke leiding. ,,We spelen met Kasba zo’n veertig keer per jaar. Internationaal gaat het goed. Deze zomer spelen we op een festival op de boulevard in Agadir voor 150.000 mensen. In Marokko zijn we groot, daar worden we gezien als een Marokkaanse band.”

Met zijn eigen Dieter van der Westen Band mikt de in Amsterdam wonende Dieter op een aantal festivals. Later wil hij proberen om met de band een reeks optredens in de middelgrote theaters te krijgen. En voor de kleinere theaters, voor 50 tot 100 man, heeft hij een duo- bezetting samen met Eric. Eric: ,,Het is elke keer weer bouwen, je kunt niet twintig keer hetzelfde doen.” Dieter knikt. ,,Kasba speelt ook al achttien jaar. Ooit houdt het een keer op.”

Optredens Van der Westen broers:

Martin Fondse Orchestra, Jazz in Duketown, za 20 mei, 20.30 uur, Paradox, Tilburg, 25 mei. (Eric)

EW’s Private Time Machine, Jazz in Duketown, Parade, zo 21 mei, 14 uur. (Eric)

Dieter van der Westen Band, 11 mei, De Rozenknop, Eindhoven en 20 mei, Meimarkt Tilburg. (Dieter & Eric)

Het album Me and You is nu verkrijgbaar: dietervanderwesten.com

 

Categories:
Recensies