Joseph [zonder bijnaam]

Voorpublicatie. Sinds 21 april 2020 is de absurde tijd waarin we leven met een maand verlengd. En, je ziet een tweedeling; sommigen hebben het razend druk, anderen vervelen zich kapot. Dan is er nog de eenzaamheid. Vooral onder ouderen, maar zeker ook bij singles of degenen die alleen zijn in een relatie. Voor hen die graag lezen, publiceerde ik op Facebook dagelijks een kort stuk uit een verhaal waar ik in mei 2017 aan begon. Hieronder staat het geheel als Epub en als PDF. Beschouw het als een voorpublicatie van deel I.

Caro Sicking

Joseph [zonder bijnaam] – Swacke MC: Epub

Joseph [zonder bijnaam] – Swacke MC: pdf

Deze voorpublicatie is gratis, maar we kunnen jullie steun goed gebruiken. Als je bij wilt dragen, stuur dan je telefoonnummer en het bedrag waarmee je wilt sponsoren naar caro@nonfixe.nlDan krijg je een betaalverzoek en een groot dank je.

Je kunt ook gebruik maken van Paypal.

 

Synopsis

Hoofdpersoon is Gerard Simons, zoon van een Nederlandse hoer en een Franse deserteur. Simons, fictief personage, vertrekt met de eerste karavaan van de Witte Paters van aartsbisschop Lavigerie naar Tanganyika, Oost-Afrika. Het huidige Tanzania, Burundi, Rwanda en Congo. Het is 1878.

Het verhaal volgt de karavaan, de vooroordelen, wreedheden en godsdienstwaanzin – ‘Er is één Waar Geloof, de islam is een duivelse sekte, Afrikanen zijn dwalende kinderen, protestanten zijn ketters’. Er worden parallellen met het heden getrokken en luiken naar de sociale strijd in Europa geopend.

Witte Pater Gerard Simons ontmoet historische figuren waaronder ‘ontdekkingsreizigers’ Ernest Cambier, Louis Joubert, Adolphe Burdo, protestantse en katholieke priesterkolonisten, Afrikaanse vorsten, zoals Mirambo, Nyungu Ya-Mawe en Isike, Arabische/Swahili gouverneurs en handelaren zoals sultan Bargash bin Saïd, Abdallah Bin Nasib en Tippu Tip.

Een andere hoofdpersoon is Joseph, geboren in 1890. Hij is de vijfde zoon van een vrome classicus in provinciestad Den Bosch, waar Alphons Diepenbrock zijn Missa in die Festo componeert en Elsa de Jong van Beek en Donk ten huwelijk vraagt. Elsa behoort tot de Nederlandse feministen van de eerste golf.

Het verhaal is gebaseerd op historische bronnen, zoals archieven, brieven, dagboeken van de Missionarissen van Afrika en van ‘ontdekkingsreizigers’ uit die tijd en oorspronkelijke publicaties door feministen en socialisten.

Huidige stereotyperingen, racisme, discriminatie en wantoestanden zijn herleidbaar tot de beschreven periode, 1878-1913. De plundering van Afrika gaat door tot de dag van vandaag. Dezelfde terminologie, die armen arm houdt en ecocide versluiert, wordt nog immer gebruikt. Dat moet oprijzen uit het verhaal.

Aanleiding voor het verhaal is de toevallige kennismaking met een oudoom: Joseph Sicking, Witte Pater in wording. Hij is op 23 juni 1913 in Carthago overleden.

Ik gebruik het pseudoniem Maria Catharina Swacke om duidelijk afstand te nemen van de familiegenealogie. Daar gaat het me namelijk niet om, de oudoom die Witte Pater werd, is, zoals gezegd, slechts aanleiding.

Details:

22 april 2020
Categories:
Aanstormend

   " ">