Allemaal Winnen, regionale duurzame ontwikkeling (ecolutie)

Voorkant Allemaal Winnen CF kopie

Duurzame ontwikkeling is alles behalve een eenduidig begrip. Dat leidt tot verwarring en inertie. Theoretische verdieping en onderzoek naar de praktijk van duurzame ontwikkeling in de provincie Noord-Brabant brengen Martin Bakker en Frank van Empel tot een begrippenkader, dat het streven naar duurzame ontwikkeling op regionale schaal nieuwe impulsen kan geven.

‘Allemaal winnen’ drukt een streven uit naar een andere wereld, een wereld zonder verliezers, waar mensen en organisaties samenwerken en hun kennis, kunde en contacten met anderen delen in plaats van elkaar kapot te concurreren. Met de provincie Noord-Brabant als voorbeeld wordt een marsroute naar deze nieuwe wereld uitgestippeld voor regio’s.

Een routebeschrijving en een kompas worden meegeleverd. Het kompas heeft de vorm van een matrix, de ‘Allemaal Winnen Matrix’. Deze geeft aan in welke ontwikkelingsfase een regio zich bevindt en welke middelen worden ingezet om het doel – Allemaal Winnen – te bereiken. De weg naar het doel heet ‘Ecolutie’.

Ecolutie houdt in dat mensen anders omgaan met de omgeving in brede zin (het milieu), de gebouwde omgeving en met elkaar. Belanghebbenden bij regionale, duurzame ontwikkeling leren hoe zij door het systematisch ontregelen van routines, gewoonten en gebruiken kunnen voorkomen dat mensen en organisaties vastlopen in een destructieve omgeving.

De auteurs:

Martin Johan Bakker (1957) werkt sinds 1999 als senior beleidsmedewerker bij de Provincie Noord-Brabant. Daarvóór was hij 13 jaar docent, onder meer aan de Agrarische Hogeschool in Dordrecht en aan de Milieukunde opleiding in Delft.

Frank van Empel (1954) studeerde in 1980 in Tilburg cum laude af in de algemene leer en geschiedenis der economie door spanning te brengen in een klassiek, lineair evenwichtsmodel, waardoor het niet-lineair en onevenwichtig wordt. Hij werkte toen al ruim een jaar als redacteur bij het opinieweekblad Haagse Post. Anno 2015 is schrijven nog altijd zijn lust en zijn leven.

samenvatting allemaal winnen – Short summary only winners – Una resena Todos Ganados – Zusammenfassung Alle Gewinnen

Bestel Allemaal Winnen, duurzame regionale ontwikkeling (Ecolutie) 

ISBN: 978.94.90665.043 / Prijs: € 26,-

e-boek Allemaal Winnen, duurzame regionale ontwikkeling (Ecolutie)  

ISBN: 978.94.90665.050 / Prijs: € 7,95

Wat vinden anderen?

Symbiosium, 06.11.2010 over Allemaal Winnen, Gabriella en Peter Schmid RED, VIBA ‘s-Hertogenbosch

Bespreking Caro Sicking, DeWereldmorgen.be ‘Recept voor een manisch-depressief land: Allemaal Winnen’

Erasmus Universiteit Rotterdam, Postacademisch

afbeelding op de cover, Joost Sicking, Het Raadseltje, 1969, olieverf op doek, 80x170cm

Details:

20 januari 2015
Categories:
Boeken
Tags: